Еврохолд България АД (Еврохолд) и Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ) официално заведоха международно

...
Еврохолд България АД (Еврохолд) и Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ) официално заведоха международно
Коментари Харесай

Еврохолд и Евроинс съдят Румъния за половин милиард евро

Еврохолд България АД (Еврохолд) и Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ) публично заведоха интернационално арбитражно дело против държавното управление на Румъния в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия (ICSID) във Вашингтон. Искът е на стойност над 500 млн. евро, съобщи Трибюн.

Еврохолд и ЕИГ завеждат арбитражното дело поради неспазване от страна на румънската страна на отговорностите ѝ по двустранната конвенция за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Румъния, в това число законовия ѝ ангажимент да обезпечи заслужено и равнопоставено отнасяне на двете компании. ЕИГ е един от водещите вложители на румънския осигурителен пазар с вложения за към 280 млн. евро. Еврохолд и ЕИГ търсят правдивост и обезщетение за многочислените противозаконни дейности на румънските управляващи, които нанесоха вреди на активността на застрахователната група в Румъния, а съответно в тази ситуация с Евроинс Румъния - изцяло унищожиха бизнеса ѝ. Действията на румънските органи в този случай се отразиха неподходящо на целия румънски осигурителен пазар, в това число на застрахованите и повредените лица.  

  

На 17 март 2023 година румънският финансов контрол ASF безпричинно лиши лиценза на Евроинс Румъния. Както Еврохолд към този момент е обявявал, решението на румънския орган е своеволно и дискриминационно. То съставлява противозаконна конфискация (експроприация) на Евроинс Румъния в жестоко нарушаване на правото на Европейски Съюз и интернационалните правни правила. Незаконосъобразното решение на ASF докара до процедура по неплатежоспособност на румънския осигурител през юни 2023 година, унищожавайки бизнес интервенциите на компанията, която преди този момент беше водач в локалния осигурителен бранш.

 

На 25 октомври 2023 г. Еврохолд и ЕИГ изпратиха “уведомление за спор ” (Notice of Dispute) до румънското държавно управление, в което желаеха извънсъдебно споразумяване на разногласието към проблема с Евроинс Румъния, без да се визира правото на групата да заведе арбитражно произвеждане. Румънското държавно управление не се възползва от тази опция. “Както към този момент информирахме всички заинтригувани страни, ще пазиме вложенията си с всички законни и законови средства. Румънската страна реши да не преглежда повдигнатите от нас въпроси. Нещо повече, тя даже не направи опит да разиска тематиката с нас. Освен това, румънските управляващи изцяло подцениха нашите градивни оферти за разрешаване на разногласието и за икономисване на вредите и разноските, които ASF наложи на румънските жители посредством незаконосъобразното лишаване на лиценза на Евроинс Румъния. Затова продължаваме с арбитражното произвеждане като последваща разумна стъпка, ” обясни Тодор Данаилов, изпълнителен шеф на ЕИГ.

 

Еврохолд и ЕИГ ще бъдат представлявани в арбитражното дело от водещата интернационална правна адвокатска фирма Pinsent Masons, както и от Джингов, Гугински, Кючуков и Величков (ДГКВ), едно от огромните и одобрени адвокатски сдружения в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР